Theehuis Trektocht Manaslu Himalaya Nepal

Deze reis gaat in 2015 helaas niet door. Dit vanwege de recente aardbevingen in Nepal waarbij ook het Manaslu gebied ernstig is getroffen. 

19 dagen € 1195,-

 

Algemeen

De trektocht rondom de Manaslu (8163 m) bezit alles wat wandelen in de Nepalese Himalaya tot een onvergetelijke ervaring maakt: afgelegen dorpjes met verschillende etnische bevolkingsgroepen, een zeer afwisselend landschap van akkers, rijstterrassen, subtropische bossen, wilde rivieren, boeddhistische kloosters en chortens met op de achtergrond steeds de hoge besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor het Manaslu-circuit is een speciale permit vereist. Dit betekent weliswaar een wat hogere reissom, maar ook dat we tijdens deze trek niet veel andere toeristen zullen tegenkomen. Mede daardoor is de wandeling rondom Manaslu nog zeer authentiek gebleven. Het hoogste punt van de tocht is de 5105 m. hoge bergpas Larkya La. Deze pas ligt recht onder de top van de Manaslu, in een onwerkelijke wereld van rotsen, sneeuw en ijs. Het uitzicht is waanzinnig mooi. Langs uitgestrekte gletsjers en door jakweides dalen we vervolgens af in het leefgebied van de Gurungs. Hier domineren de Annapurna’s de horizon. Tenslotte bereiken we het Marsyangdi-dal van waar een bus ons terugbrengt naar Kathmandu.

Van dag tot dag

 1. Aankomst in Kathmandu. Transfer van het vliegveld naar het hotel. Mocht er nog tijd zijn dan maken we ‘s middags een eerste stadsrondwandeling door het oude centrum van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal met haar fascinerende pagodes en paleizen. We overnachten hier op twee persoonskamers m et douche en toilet in een eenvoudig hotel in Kathmandu.
 2. Vandaag is een vrije dag in Kathmandu. In de ochtend kunnen we nog wat inkopen doen in de wijk Thamel. Hier kan je prima Nepalese namaak kwaliteit wandelkleding en andere outdoorspullen voor een lage prijs aanschaffen. Tijdens de lunch ontmoeten we alvast onze Nepalese berggids. In de middag maken we een excursie naar de middeleeuwse stad Bhaktapur (Unesco heritage site) met spectaculaire pagoda’s en tempels. We dineren hier met uitzicht op het beroemde paleis met de 55 ramen en de beroemde pagode Nyatapola. 
 3. Vroeg in de morgen vertrekken we per bus vanuit Kathmandu naar Arughat Bazar, een tocht van ongeveer zes uur. Al snel rijden we over een bergpas en laten we de Kathmandu vallei achter ons. Onderweg ziet we bij goed weer de Ganesh Himal, Manaslu, en Himal Chuli. Het laatste stuk is de weg niet zo goed dus wordt het een hobbelige rit. Arughat is een bazar dorpje waar de hoofdstraat bezaaid is met winkels die de mensen uit het Manaslu gebied voorzien van hun spullen. Hier nuttigen we de lunch alvorens we overstappen van onze bus naar een jeep. Hiermee rijden we verder naar Soti khola, waar we de maaltijd gebruiken in  een eenvoudig  theehuis. Vanaf vandaag worden we vergezeld door onze porters, de helden van de Nepalese touristenindustrie die onze bagage dragen tijdens de komende 11 wandeldagen.
 4. Wandeling Soti Khola- Maccha Khola.  De komende twaalf dagen volgen we de Buri Gandaki stroomopwaarts tot aan haar bron. De eerste dagen zijn warm en voeren ons door rijstterrassen en andere subtropische landbouwcultuur. Het dal is nog breed en we passeren verschillende zijstromen. De terrassen maken langzaam plaats voor dicht beboste hellingen en het pad gaat regelmatig omhoog en omlaag en via spectaculaire hangbruggen van de ene naar de andere zijde. In de buurt van Lapbesi heeft een aardverschuiving de rivier geblokkeerd dus is het even steil. Daarna opent de vallei zich weer en lopen we over een grote riviervlakte en volgen soms het pad bovenlangs. We slapen in een eevoudig theehuis bij de Maccha Khola (900 m). Wandelduur: 6 uur lopen, 600m stijgen en 500m dalen. Overnachting in een eenvoudig theehuis in Maccha Khola.
 5. Wandeling Maccha Khola – Jagat
  De hellingen beginnen steiler te worden en de klim heeft nu definitief ingezet. We volgen de rivier tot aan de heetwaterbronnen van Tatopani waar we over een hangbrug naar de overkant gaan. Hier begint de zone waar wilde cannabis groeit en steken stroompjes over waar we met het water de koude wind van het Ganesh Himal massief naar beneden voelen stromen. We kamperen op een hoogte van 1200m aan de rivier bij Jagat. Wandelduur: 6 uur lopen 750m stijgen 250m dalen. Overnachting in een eenvoudig theehuis in Jagat.
 6. Wandeling Jagat naar Dyang. We wandelen verder over de steile hellingen met uitgehakte paden en hangbruggen. De rijst heeft plaatsgemaakt voor gierst, boekweit en amaranth. Voor ons hebben we uitzicht op de 7000 meter hoge Shringi Himal. Het landschap wordt steeds bergachtiger en vanaf nu hebben alle dorpen hun mani’s (gebedsmuren) en kani’s (toegangspoorten). We volgen een prachtig pad langs rotsen en afgronden. We kijken uit op het voor toeristen gesloten Tsumpa-dal En overnachten in het prachtig gelegen Deng. Wandelduur: 7-8 uur, 800 m klimmen, 300 m dalen. We overnachten in een theehuis in Dyang.
 7. Wandeling Deng – Namrung Vandaag is een lange dag omdat er weinig dorpjes en dus ook weinig geschikte overnachtigsplaatsen zijn in dit gebied. We genieten van de bossen met rododendrons en weelderig begroeide eiken. We steken de rivier 3 keer over alvorens we Namrung (2750 m) bereiken. Wandelduur: 7 uur lopen, 950m stijgen, 250m dalen. Overnachting in theehuis Namrung.
 8. Wandeling Namrung – Sama Gompa.  Het landschap wordt steeds kaler en boven ons zien we steeds vaker de gletsjers en toppen van de reuzen om ons heen. We bereiken het schitterend gelegen Lho (3250 m) waarvandaan we voor het eerst prachtig uitzicht hebben op de top van de Manaslu (8163 m). Vanaf Lho dalen we eerst af naar de rivier Pungyen Khola. We volgen deze een stuk naar boven tot we rechts over de morenerand in het nieuwe dorp Syaula arriveren. Het dorp is aangelegd om Tibetaanse vluchtelingen, die via Samdo de vallei binnenkwamen, te huisvesten. Het is dan nog 1,5 uur lopen naar Sama Gompa (3500 m) waar we overnachten. Wandelduur: 7-8 uur lopen, 1000 m stijgen, 250m dalen.
 9. In Sama Gompa hebben we een rustdag om te acclimatiseren. Het is het grootste dorp van de vallei en staat bekend om zijn weverijen, Tijdens de rustdag maken we een wandeling richting het 1ste manaslu basiskamp , waarvandaan we prachtig uitzicht hebben op een (half)bevroren meertje onder ons en de gigantische Manaslu-gletsjer die het meertje voedt. 5 uur wandelen, 300m stijgen en dalen. Overnachting in Sama Gompa.
 10. Wandeling Sama Gompa – Samdo. We volgen het dal van de Burhi Gandaki verder in noordwaartse richting door yakweiden met tientallen meters lange manimuren. Het is een geleidelijke klim waarbij de hoogte al goed merkbaar wordt. Door de Kani van Samdo bereiken we rond lunchtijd onze theehuis en tevens het laatste bewoonde dorp op 3800 meter. Wandelduur: 3 uur lopen, 350m stijgen, 50m dalen. In de middag als de zon achter de berg verdwijnt beklimmen we de met vlaggetjes getooide ‘huisberg’ (200m) niet alleen om de laatste zonnestralen op te vangen maar ook voor de schitterende uitzichten en een goede acclimatisatie.
 11. Wandeling Samdo – Dharamsala. De volgende dag stijgen we een flink stuk over zijmorenen langs de Larkya Khola. We lopen nu in de regenschaduw van de berg met aan onze linkerhand schitterende uitzichten op North en Larkya Peak van het Manaslu massief. Aan onze rechterhand zien we kale steenwoestijnen die aan de Tibetaanse hoogvlakte doen denken. De hoogte wordt nu steeds meer merkbaar en na 5 uur lopen bereiken we Larkya basecamp op 4450 meter hoogte waar we onze koudste nacht door zullen brengen. We overnachten in een theehuis in Dharamsala. Wandelduur: 5 uur, 700m stijgen, 50m dalen.
 12. Wandeling Dharamsala – Larkya La – Birmthang
  Vandaag wacht het hoogtepunt van onze tocht, de Larkya Pas op 5105 meter. De gids zal ons vertellen dat Larkya geleidelijk betekent. De hoogte maakt het toch zwaar, zodat we elke bult goed zullen merken. We beginnen deze lange dag dan ook bij het ochtendgloren. Het uitzicht met allerlei verstopte bevroren meertjes is waanzinnig en uiteindelijk zullen de met gebedsvlaggetjes en steenmannetjes getooide pas bereiken. Vanaf de pas volgt de lange en lastige, maar werkelijk schitterende afdaling naar Bimthang (3800 m). Je zult versteld staan van de enorme massieven (oa Annapurna), ijskappen, gletsjers en morenenruggen om je heen. Wandelduur: 9 uur, 650m stijgen, 1300m dalen. We overnachten in een theehuis in Bimthang.
 13. Wederom een geweldige dag langs de melkwitte gletsjerrivier de Dudh Khola met uitzicht over het Peri Himal massief en de imponerende westzijde van de Manaslu. Langs gletsjers, over morenen en door met baardmossen behangen rhododendronbossen bereiken we onze slaapplek in het grote Gurung-dorp Tilje (2300 m). Wandelduur: 7 uur lopen, 1500m dalen, 100m stijgen.
 14. Wandeling Thile – Jagat
  We volgen de Dudh Khola naar beneden tot aan de plek waar deze samengaat met de Marsyangdi. Bij de gebedsmolens in de kani van Dharapani nemen we afscheid van de rust van het authentieke Manaslu-circuit. Aan de overzijde van de brug zien we de voor ons gevoel moderne lodges van het Annapurna Circuit al liggen. In een heel andere sfeer bereiken we Jagat. Totaal 6 uur lopen, 1200m dalen, 300m stijgen. Hierna rijden we in 6 uur naar Kathmandu. We nemen afscheid van onze Nepalese berggids en we overnachten in ons hotel in Kathmandu.

Prijzen en data

2 november 2015 t/m 20 november 2015 19 dagen € 1195,-

Vroegboekkorting voor 1 augustus 2015 € 1145,-

Zwaarte en risico's

Fysiek

Mentaal

Risico's

Route op de kaart

Praktische informatie

Land informatie