DE MAN & HET HOUT

  • 28 feb t/m 1 maart 2020
  • Somewhere only we know, West Vlaanderen, Belgie
  • €165,00

Bomen zagen en hout hakken. Daar krijg je het wel warm van ! De winter is de geschikte tijd om de houtvoorraad voor het komende jaar aan te vullen.

Tijdens dit weekend gaan we één of meerdere naaldbomen vellen. We doen dit met een handzaag (beugelzaag) en met wigjes. De bomen die we gaan vellen zijn overleden aan de gevolgen van het watertekort door de extreme droogte van de afgelopen jaren. Op de plekken die vrijkomen planten we inheemse loofbomen zoals: zomer eik, berk, kastanje en beuk.

Vervolgens gaan we in tweetallen de stammen in stukken met een lengte van 60 cm zagen. Deze stukken brengen we met kruiwagens naar de houtstapel. We maken een mooie houtstapeling zodat het hout de komende maanden kan drogen.

Van de stukken hout die reeds gedroogd zijn zagen we stukken met een lengte van 30 centimeter. Deze kloven we in houtblokken met de kloofbijl en /of handbijl. Deze houtblokjes kunnen we dan mooi gebruiken voor de volgende Brokeback Adventures weekenden. Bijvoorbeeld om het vuur te maken waarin we de lava-stenen tijdens het komende Zweethut weekend gaan verhitten.

Accomodatie

Tijdens dit weekend slapen we in het houten boshuis en in de tipi. Je slaapt op een matje op een houten vloer, dus neem je eigen warme slaapzak mee ! We stoken in het boshuisje en in de tipi de houtkachels flink op dus je zal het niet koud krijgen. Als het droog weer is koken we buiten in gietijzeren pannen boven het kampvuur op de open plek in ons bos. Bij regen koken we binnen op de houtkachels.

Programma

Je bent op vrijdagavond welkom vanaf 20.00. Je kan dan aanschuiven aan het kampvuur en de andere mannen in de groep leren kennen. Er is een maaltijdsoep met brood en er zijn lekkere lokale belgische biertjes (+ alcohol-vrije alternatieven). Als je, bijv. vanwege je werk, pas zaterdagochtend aankomt dan is dat prima.

Het ontbijt is tussen 8 en 10 uur. Daarna gaan we zagen en hakken in het bos. Om 12 uur gaan we ons klaar maken voor de lunch. We koken een warme maaltijd boven het houtvuur en na afloop doen we samen de afwas. Na de lunch maken we een natuurwandeling, vanuit ons bos lopen we zo het natuurgebied ‘het bulskampveld’ in. Op het einde van de middag kunnen we hout gaan stapelen of nog wat zagen en kloven. S’avonds koken we weer boven het kampvuur. Onder het genot van een belgisch biertje (of een sportzot 0%) kunnen we dan moe maar voldaan napraten, luisteren naar de geluiden van de wilde dieren in het bos of samen wat kampvuur liederen zingen.

Op zondag herhalen we min of meer het programma van zaterdag. Alleen maken we nu een wandeling door een ander natuurgebied, “de vagevuurbossen”. Ook op loopafstand van onze bos-accommodatie “Somewhere only we know” Er is op zondag geen gezamenlijke avond maaltijd. We sluiten af met een belgisch biertje of een sportzot (0%)rondom het kampvuur.